Råd til deg som har fått blekeskinne

Published by on 18. oktober 2022
Categories: Ukategorisert

Her finner du råd om hvordan blekeprosessen fungerer og hva du bør tenkte på før, under og etter behandlingen.

Det er viktig at du har fått klarsignal til å starte blekingen av tannlegen. Først må eventuelle hull, store tannskader og utette fyllinger behandles.

Når du har fått klarsignal starter du blekingen på følgende måte:

  • Puss tennene godt om kvelden.
  • Plassèr en strek med blekemiddel i skinnen på den delen som vil trykke mot de aktuelle tennenes utside.
  • Sett skinnen på plass i munnen.
  • Fjern eventuelt overskudd som presses ut av skinnen mot tannkjøttet.
  • Sov med skinnen på plass. Det er ikke noe problem hvis man ligger med skinnen kun deler av natten. Det er antall timer skinnen er på plass som avgjør resultatet, så denne måten krever bare at man gjør det flere netter.
  • Ta ut skinnen om morgenen og skyll den godt under rennende vann.
  • Puss tennene på vanlig måte og skyll gjerne tennene med fluorskyll.
  • Oppbevar skinnen tørt frem til neste bruk.

Husk at blekemiddelet skal oppbevares i kjøleskapet!

Det er ikke mulig å gi en generell anbefaling for hvor mange netter man bør bleke. Snakk med tannlegen din, så får du et anbefalt antall døgn tilpasset deg.

Unngå mat og drikke som kan misfarge tennene dine under behandlingen og de neste 14 dagene. Dette gjelder i hovedsak kaffe, te og rødvin. Tennene er ekstra mottagelige for misfarging i denne perioden, som gjør resultatet lett påvirkes hvis man ikke tar hensyn til dette. Er det vanskelig å holde seg helt unna kaffe i 2-3 uker? Prøv å drikke med sugerør eller skyll munnen godt med vann etter hver slurk.

Det er helt vanlig at tennene blir litt sensitive når man bleker tennene. Det kan ise ved kald drikke og ute i kaldt vær. Dette skyldes at tenner tørkes ut av behandlingen. Over noen dager vil dette endre seg og det er kun svært få som opplever at denne sensitiviteten vedvarer.

Uttørkingen av tennene av behandlingen vil gi en krittaktig, ekstra hvit farge på tennene. Denne fargen vil gå tilbake i løpet av et par dager. Derfor er det typisk at man vil bleke èn eller to netter ekstra etter denne endringen.

Ofte avtales det en kontrolltime etter man har bleket i avtalte antall netter. Der sammenligner man farge før og etter og tar gjerne noen bilder for dokumentasjon. Hvis man ikke har oppnådd helt til ønsket farge, får man utlevert mer blekemiddel.

Lykke til!