Vanlig eller elektrisk tannbørste?

Published by on 18. oktober 2022
Categories: Ukategorisert

Mange spør tannlegen om det anbefales å bruke elektrisk eller vanlig tannbørste. Det er faktisk vist i en stor gjennomgang av flere vitenskapelige artikler at elektrisk tannbørste både reduserer mengde bakteriebelegg og tannkjøttsbetennelse på kort og lang sikt.

Dette krever dog riktig teknikk og tidsbruk. Her finner du enkle råd til hvordan du skal bruke din elektriske tannbørste:

  1. Først av alt, du trenger ikke å kjøpe den dyreste tannbørsten. De har ofte funksjoner som Wifi og diverse apper, men dette er ofte ikke nødvendig.
  2. De fleste elektriske tannbørster har et børstehode som roterer. Denne rotasjonen erstatter den vanlige børstebevegelsen som gjøres når man bruker en vanlig tannbørste.
  3. Beveg tannbørsten i små sirkler på én og én tann. Forsøk å vinkle børstehodet inn mot mellomrommene mellom tennene.
  4. Det anbefales å begynne på samme sted hver gang du pusser tennene. Begynn for eksempel på utsiden av tannen øverst til høyre. Jobb deg mot midten og over til den andre siden, før du tar innsiden tilbake dit du startet. Puss over tyggeflatene og du er ferdig tennene i overkjeven. Gjør det samme i underkjeven.
  5. Mange elektriske tannbørster har en tidsfunksjon. Det anbefales å bruke minimum 2 minutter på tannpussen. Tidsfunksjonen forteller deg når det har gått 30, 60, 90 og 120 sekunder. Mange tror de pusser tennene i mange minutter allerede, men ved bruk av denne funksjonen innser de fleste at de ikke pusser så lenge som de tror.

Har du prøvd elektrisk tannbørste, men synes det er ubehagelig eller du rett og slett foretrekker vanlig tannbørste? Her er noen anbefalinger til pusseteknikk for vanlig tannbørste.

  1. Bruk Soft-tannbørste.
  2. For de aller fleste anbefales en teknikk kalt “Modifisert bass-teknikk”. Hold tannbørster i 45 graders vinkel mot tannens flate. Puss frem og tilbake over 2-3 tenner og jobb deb bortover.
  3. Som ved elektrisk tannbørste, bør man starte på samme sted hver gang og jobbe seg systematisk bortover tennene og tilbake der med startet.
  4. Det finnes unntak til disse anbefalingene. Hvis du har steder der tannkjøttet har trukket seg vekk fra tannen kan dette skyldes for hard tannpuss. Disse stedene bør pusses med bevegelser der tannbørsten pensles fra tannkjøttet mot tannen.

Anbefalinger rundt tannpuss er selvfølgelig en del av en undersøkelse hos oss ved Sentrum Tannklinikk. Ta kontakt for nærmere avtale.