Bro tannbehandling

Bro

Published by on 20. juni 2022

Det hender man må trekke tenner som følge av betennelse eller skader. Det finnes flere måter å erstatte tapte tenner på, blant annet ved hjelp av et tanngebiss, tannimplantat eller en bro.

Hvordan lager man en tannbro?

Broer lages ved å beslipe minimum èn tann på hver side av den manglende tannen. Tannlegen tar så et avtrykk, enten ved bruk av et avtrykksmateriale eller en digital 3D-skanner. Deretter lager tannteknikeren en tannformet bro som har form som de beslipte tennene og tannen som mangler. Dette tar omkring èn til to uker, og i mellomtiden lager tannlegen en midlertidig bro som man kan gå med til den nye broen er klar. Broen festes så på nabotennene med sement. Dette er et godt alternativ der tennene ved siden av den manglende tannen også er skadet eller har behov for behandling.

Hvilke materialer er vanlige å bruke?

Broer kan lages for å erstatte èn eller flere tenner og har vært brukt i mange tiår. I begynnelsen brukte man primært i metallegeringer i hovedsakelig gull og etterhvert med en fasade av akryl. Etterhvert ble det mer og mer vanlig å bruke en kjerne av metall dekket av porselen. Disse løsningene er fortsatt mye brukt i dag og har vist god holdbarhet over mange tiår.

Det har blitt mer og mer vanlig å lage både kroner og broer i kun keram. Det brukes forskjellige keramer avhengig av krav til styrke og estetiske egenskaper. De vanligste keramtypene som brukes er zirkonia eller lithium disilikat. Zirkonia (zirkonium dioksid) brukes også mye i diverse smykker.

Kan jeg få hull i en bro?

Siden broen er festet på tenner, er det fortsatt mulig å få hull rundt en bro. Det er derfor veldig viktig å holde det rent rundt tennene broen er festet på. Tannlegen vil vise deg hvordan man du skal holde det rent ved hjelp av tannbørste, mellomromsbørster og eventuelt en spesiell tanntråd kalt Super-Floss.

Hvor lenge kan jeg forvente at en bro varer?

Broer har vært brukt i mange år og vi har gode vitenskapelig studier som viser at broer holder over mange år. Den største årsaken til at en bro må lages om eller løsner er nye hull på tennene som broen er festet på. Det er derfor viktig med godt renhold, hyppig bruk av fluorprodukter og jevnlige kontroller hos tannlegen.