Krone i tann

Krone

Published by on 20. juni 2022

En krone er et skall som limes over en skadet tann. Den vanligste årsaken til å lage en krone er hvis tannen er så skadet at det ikke kan repareres med en fylling. Både hull og frakturerte fyllinger/tenner kan gi behov for en krone.

Behandlingen starter med å slipe til den skadede tannen. Siden det er en tanntekniker som skal lage kronen for oss, må vi kunne gi hen informasjon om hvordan den beslipte tannen ser ut. Dette gjøres via et avtrykk eller en digital skanner som “filmer” den skadde tannen, den motstående kjeven og hvordan man biter sammen. Tannlegen og pasienten velger ut en farge på kronen som best passer til de andre tennene i munnen. Tannteknikeren lager så kronen for å gjenskape tannens opprinnelige form og ønsket farge. Denne prosessen tar som regel 1-2 uker avhengig av hvor tannteknikeren holder til. Til slutt festet kronen til tannen med en sement.

Visste du at zirkonia som brukes i mange tannkroner også brukes i forskjellige smykker?

Hvilke forskjellige kronetyper kan du få?

De vanligste kronetypen som lages i dag er laget av forskjellige typer porselen. Porselenet gir kronen en naturlig farge og er derfor ofte å foretrekker. Moderne materialer har gjort det mulig å lage porselenskroner som tåler høy belastning over lang tid. 

Kroner av metall eller en kombinasjon av metall og porselen har vært brukt i veldig mange år. Det er fortsatt tilfeller i dag hvor disse fungerer bedre en kroner av porselen. Eksempler på dette er veldig skadede tenner med lite feste og tenner langt bak i munnen som vi ikke ser så godt. 

Kan man få hull hvis man har fått en krone?

Kroner dekker over store deler av tannen. Samtidig vil det fortsatt være mulig å få hull i overgangen mellom krone og tann. Det er derfor veldig viktig å pusse godt rundt kroner og bruke tanntråd eller mellomromsbørster.