tannimplantat

Tannimplantat

Published by on 20. juni 2022

Mange opplever negative følelser knyttet til tap av en eller flere tenner. Dersom man er uheldig og må fjerne en tann, kan denne erstattes på forskjellige måter. De vanligste er en tanngebiss, bro eller ved hjelp av et tannimplantat.

Det blir mer og mer vanlig å erstatte manglende tenner med implantater da man slipper å slipe til nabotenner for å lage en bro. Et tannimplantat består av en titanrot som opereres på plass i kjevebenet. Når dette har fått gro kan vi lage en porselenskrone som festes til titanroten. Dersom man mangler flere tenner kan man operere inn flere og lage en porselensbro som er festet på disse.

Vår dyktige oralkirurg Therese Thoresen utfører implantatoperasjonen hos oss. Når dette er gjort, lager din tannlege kronen eller -broen som festet på toppen. Vi bruker utelukkende anerkjente fabrikanter som Straumann® og Dentsply Sirona®.

Hvem kan få tannimplantater?

De fleste kan i prinsipp få tannimplantater, men det er en del forhold som kan redusere prognosen eller vanskeliggjøre behandlingsprosessen.

  • Alder er generelt ingen hindring! En frisk, eldre pasient med god tannhygiene kan være en like god kandidat som en yngre pasient.
  • Mange sykdommer og medisiner kan påvirke resultatet. For eksempel gir ukontrollert diabetes høyere risiko for feilslag under behandlingen. Annet eksempel er immunmodulerende medisiner som kan gi økt risiko for infeksjoner.
  • Røyking gir økt sannsynlighet for feilslag under behandlingen og øker risiko for tap av implantatet over tid. Det er derfor sterkt anbefalt å slutte å røyke før man går gjennom behandlingen. Dersom dette ikke er mulig, er det veldig viktig med god tannhygiene og tett oppfølgingen fra tannlege eller tannpleier i årene etter man har gått gjennom behandlingen.
  • Tannfestesykdom (pyrea/periodontitt) er en sykdom som leder til tap av kjevebein som tennene er festet til. Forskning viser at implantater er mer utsatt for tannfestesykdom enn våre egne tenner. Det er derfor veldig viktig å behandle eventuell tannfestesykdom før man gjennomgår behandling.
  • Det er en forutsetning at det er nok kjevebein i det aktuelle området. Som regel vil kjevebeinet trekke seg sakte tilbake i årene etter man mister en tann. Dette kan gjøre det vanskelig å få operert inn et implantat. Det anbefales derfor å ikke vente i mange år etter tannfjerning dersom man ønsker seg en erstatning. Heldigvis finnes det teknikker som kan gjøre det mulig selv i området med lite bein.

Kan man få hull eller andre problemer hvis man har implantater?

Bakteriene som lager i hull i tennene kan ikke lage hull i implantater eller kronen festet på toppen. Derimot kan det forekomme tannkjøtts- og kjevebeinsbetennelser. Det er derfor veldig viktig med godt renhold og jevnlige kontroller hos tannlegen din for å kontrollere og rense rundt implantatet. Dersom man allerede har fått påvist tannfestebetennelse (pyrea/periodontitt) før man får operert inn et implantat er man ekstra utsatt for dette. Det er derfor viktig å første behandle tannfestesykdommen før man startet implantatbehandlingen.

Hvor lang tid tar behandlingsprosessen?

Tiden fra man mister en tann til den nye er på plass, kan variere veldig. De fleste tilfellene krever at kjevebeinet gror to til tre måneder før man kan operere. Deretter må dette få gro i nye to til tre måneder før man starter arbeidet med å lage kronen som skal festes på toppen. Derfor pleier vi å anslå at det tar opp mot 6 måneder fra den syke tannen fjernes til den nye tannen settes på plass. Ved behov lages det midlertidige løsninger som man kan bruke mens man venter.

Enkelte tilfeller uten noen form for betennelse rundt tannen som skal fjernes, kan man operere inn implantatet i samme besøk som tannen fjernes. Dette redusere ventetiden med 2-3 måneder.

Savner du tenner som du har mistet? Ta kontakt med oss for en undersøkelse så hjelper vi deg i denne prosessen.